Najlepsza dieta na podniesienie odporności
Dbanie o odporność organizmu jest bardzo ważne. Nie należy też zapominać o tym, ze my sami mamy w dużej mierze na to wpływ, czy będziemy bardziej czy mniej odporni na niektóre infekcje. Predyspozycje do słabszej odporności mogą być dziedziczne, jednak tak naprawdę dużą rolę do odegrania mają w tej kwestii i inne czynniki, na jakie mamy wpływ. Więc na pewno tutaj ważne jest hartowanie organizmu, czyli nieunikanie kontaktu z czynnikami zagrażającymi – organizm musi wyrobić sobie przecież na nie odporność, tymczasem wielu rodziców małych dzieci nieodpowiednio tej kwestii postępuje, za bardzo przejmując się tym, by dziecko nie miało kontaktu z bakteriami. Wychowanie w takich aseptycznym środowisku z pewnością nie będzie miało dobrego wpływu na wyrobienie odporności, może ją nawet gwałtownie obniżyć. Poza tym innym ważnym czynnikiem, który odgrywa ważną rolę w kształtowaniu odporności, w budowaniu systemu odpornościowego organizmu ma odpowiednia dieta. Musi być ona przede wszystkim zróżnicowana – dzięki tej różnorodności, zadbamy o to, by dostarczać organizmowi w odpowiednich dawkach wszystkich witamin, które przecież muszą być pobierane z różnych produktów spożywczych. Nie ma takich uniwersalnych produktów, które by zawierały całe zestawy witamin. Nie najlepszym wyjściem jest także sięganie po suplementy – po nie należy sięgać tylko w ostateczności. Dużo lepszym wyborem będzie więc wybieranie takich naturalnych, pełnowartościowych źródeł tych witamin, czyli po prostu przede wszystkim warzyw i owoców. Co ważne, na odporność mają wpływ różne owoce i warzywa. Szczególną role w budowaniu odporności organizmu odgrywają witaminy C oraz D. dlatego takich produktów, które je zawierają, nie może zabraknąć w naszej diecie – co ważne, nie tylko w diecie w okresie jesienno-zimowym, który to czas wybitnie sprzyja infekcjom. Przez cały rok ta odporność jest budowana, dlatego całoroczna dieta musi to uwzględniać. Dzięki temu będzie to najlepszy wybór i sposób na dbanie o swoje zdrowie. Warto też wiedzieć, jakie warzywa zawierają najwięcej witaminy C – nie każdy wie, ze tutaj prym wiodą kapusta oraz papryka. Ta ostania nie traci swych cennych odżywczo właściwości, nawet, poddana obróbce termicznej. Dlatego to właśnie papryka jest tym warzywem, którego nie powinno przez cały rok zabraknąć na naszym stole, podobnie jest z kapustą – powinna być obowiązkowym dodatkiem do surówek, do zup – można ją wykorzystać też w postaci kiszonej – to jeszcze dodatkowo pozwala wzmocnić odporność organizmu. Poza tym należy spożywać dużo owoców – sezonowych, polskie owoce, lokalne, w sezonie – takie mają dla nas największą wartość. Jeszcze najlepiej, gdy są kupowane od zaufanego dostawcy. W sezonie więc należy sięgać po jak najwięcej truskawek, malin – mają one mnóstwo witamin, w tym witaminy C. Potem przychodzi czas na czarną porzeczkę – one jest nieocenionym źródłem witaminy C, niestety traci na popularności, głównie z tego względu, że nadaje się przede wszystkim do przetwórstwa. Warto jednak poświęcić nieco czasu na to, by przygotować z niej domowe dżemy i galaretki oraz soki. Można też oczywiście kupić gotowe – sprawdzając dokładnie skład, czy jest to produkt naturalny bez dodatków.
Opublikuj komentarz
Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.