×

Jak parzyć zieloną i czarną herbatę?

Jak parzyć zieloną i czarną herbatę?

Picie herbaty ma długą tradycję, co szczególnie widać po społeczeństwie brytyjskim, które swego czasu o godzinie piątej po południu oddawało się rozkoszą konsumpcji owego naparu. Istnieje wiele gatunków herbat, jednak spośród nich największą popularnością cieszą się czarne oraz zielone. Czytając dalej, dowiesz się, jak parzyć herbatę w prawidłowy sposób!

Wedle legend początki herbaty sięgają trzeciego tysiąclecia przed naszą erą, w którym chiński cesarz Shennong przypadkowo zaparzył pierwszy napar z liści herbaty. Trudno ocenić prawdę tej historii, jednak pewne jest, iż Chińczycy znali herbatę od dawna, czego dowodem są zapiski z X wieku przed naszą erą. W europie pojawiła się dopiero w XVI wieku, a w Anglii słynącej ze szczególnej miłości do tego napoju – w 1658 roku.

Herbata czarna

Czarna herbata dotyczy zazwyczaj odmian Cejlon i Assam, pochodzących ze Sri Lanki. Wyróżnia się jednak wiele innych gatunków na terenie Chin, Indii i Afryki. Wytwarzanie herbaty czarnej wymaga sfermentowania liści herbaty zielonej. Standardowym procesem wykonywania jej jest więdnięcie, zwijanie, fermentowanie i suszenie. Po zaparzeniu posiada jasno, bądź ciemnoczerwoną barwę.

Parzenie czarnej herbaty jest stosunkowo proste. By napar posiadał najlepsze właściwości, powinno się ogrzać wrzącą wodą porcelanowy czajnik, wytrzeć go do sucha, a następnie zalać go wrzącą wodą. Najlepiej, jeżeli płyn osiągnie tzw. stadium białej wody. Dzieje się tak, kiedy wrze na tyle, iż pęcherzyki pary nadają właśnie białą barwę. Sfermentowane liście muszą zostać dodane w odpowiedniej ilości. Zaleca się przede wszystkim zorientowanie w kontekście danego gatunku, jednak najczęściej jest to pół lub cała łyżeczka na 200 ml wody.

Co ciekawe, parzenie czarnej herbaty musi odbywać się w określonym czasie. Zwykle powinien on wynosić około 3-5 minut. Jeżeli parzy się długo, to napar posiadać będzie relaksujące działanie, jednak z drugiej strony trzyminutowe parzenie pozwoli uzyskać napój pobudzający.

Herbata czarna zawiera dużo teiny, dlatego silnie pobudza. Do tego hamuje rozwój bakterii w układzie pokarmowym. Jest polecana osobom z nadciśnieniem – obniża je, a przy tym zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób serca. W jej składzie znajdują się flawanoidy, czyli substancje zapobiegające zakrzepom krwi i wzmacniające układ krwionośny. Zawarty w herbacie fluor pomaga zapobiec próchnicy. Garbniki (wydzielają się podczas długiego parzenia) z kolei mogą zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka.

Herbata zielona

Pod względem popularności herbata zielona plasuje się na drugim miejscu, zaraz za rodzajem opisanym wyżej. Jest doceniana ze względu na swoje właściwości prozdrowotne, a także smak i aromat. Liście herbaty pochodzą z tych samych krajów, co w przypadku herbaty czarnej, jednak co było wspomniane, podczas produkcji zielonej odmiany nie stosuje się fermentacji. Świeże listki suszy się i podgrzewa, dzięki czemu zapobiega się fermentacji. Herbaty zielone wyróżniają się tym, że jedna porcja może zostać zaparzona nawet kilkukrotnie.

Jakiej procedury przygotowania wymaga herbata zielona? Parzenie tego naparu wymaga wcześniejszego nagrzania czajnika wrzącą wodą i wysuszenie go. Najlepiej sprawdza się miękka woda. Istotna w tym przypadku jest temperatura wspomnianej wody, która powinna oscylować w granicach 60, a 90 stopni Celsjusza. Z tego powodu warto wyposażyć się w termometr lub odczekać około 5 minut od zagotowania się wody.

Herbata zielona jest bogata w witaminy grupy B, a także C i E, liczne sole mineralne i garbniki. Sprzyja odchudzaniu, ponieważ przyspiesza metabolizm. Wzmacnia układ krwionośny. Przyspiesza wydalanie moczu, a więc oczyszcza organizm. Napar uspokaja, pomaga uporać się ze stresem, ale może także pobudzać, jeśli jest odpowiednio zaparzony.

Kupuj z pewnych źródeł!

Warto wiedzieć, że niskiej jakości herbata parzona w profesjonalny sposób nie zmieni znacznie swoich walorów smakowych. Z tego powodu warto skorzystać z oferty sklepu swiezopalona.pl, w którym znaleźć można liczne, wysokiej klasy herbaty zielone (takie jak popularna Sencha) oraz czarne (np. Earl Grey), jak i wiele innych.