×

Co jeść na diecie odkwaszającej?

Co jeść na diecie odkwaszającej?

Wiele osób skarży się na ciągłe uczucie zmęczenia. Nie sposób wymienić wszystkich możliwych przyczyn tego stanu, ale warto wiedzieć, że za przemęczenie mogą odpowiadać choroby, zbyt intensywny tryb życia lub nieprawidłowa dieta. Zwolennicy medycyny naturalnej skłaniają się głównie ku tej ostatniej przyczynie. Ich zdaniem niewłaściwy sposób odżywiania się w połączeniu ze stresem może prowadzić do zaburzeń równowagi kwasowo- zasadowej w organizmie. Zmęczeniu towarzyszą wtedy takie dolegliwości jak bóle głowy czy pogorszenie nastroju. Osoby, których organizm jest zakwaszony, częściej się przeziębiają. Objawy szczególnie dają się we znaki wczesną wiosną, choć nie stanowi to reguły.
Gdy podejrzewamy, że przyczyną naszego złego samopoczucia może być zakwaszenie, warto spróbować diety odkwaszającej. Ma ona zarówno swoich zwolenników, jak i przeciwników. Ci ostatni twierdzą, że zdrowy organizm sam pozbywa się nadmiaru kwasów, wykorzystując do tego celu własne mechanizmy. W jadłospisie, który ma nam pomóc odzyskać równowagę kwasowo- zasadową trudno doszukać się czegoś, co mogłoby w jakimś stopniu zagrażać zdrowiu. Z pewnością nie jest to przykład kolejnej cudownej diety obiecującej błyskawiczne efekty. Zakłada on wprowadzenie pewnych zmian, dzięki którym możemy poczuć się lepiej.
Jednym z najważniejszych produktów na diecie odkwaszającej są warzywa bogate w potas i magnez. Trzeba zjadać je codziennie, przy czym najlepiej wybierać sezonowe. Najlepsze efekty da spożywanie warzyw na surowo. Gdy to nie wchodzi w grę, można zdecydować się na pieczenie lub gotowanie na parze. Zimą warto korzystać z mrożonek, a także częściej przygotowywać dania z ziemniaków, marchewki czy cukinii. Jeśli chodzi o owoce, to najlepiej wybierać jabłka, wiśnie, porzeczki, ananasy kiwi oraz cytrusy. Wykazują one silne działanie zasadotwórcze. Część produktów, jakie spożywamy na co dzień, trzeba na diecie odkwaszającej ograniczyć. Zaliczają się do nich między mięso wieprzowe, tłusty nabiał, wyroby z białej mąki, słodycze i słodkie napoje.