Jak przyrządzać dania, by były mniej kaloryczne
Wielu osobom nadal zdrowa kuchnia kojarzy się z kuchnia nudną i niesmaczną. Tymczasem takie skojarzenia warto przegnać. Tak naprawdę zdrowa kuchnia to przede wszystkim kuchnia lekka, ale też różnorodna, zróżnicowana, zachwycająca więc bogactwem smaków, kolorów i zapachów. Taka kuchnia nie może być nudna. Warto przy tym pamiętać, że przejście na zdrową dietę nie musi oznaczać rezygnacji ze spożywania np. mięsa. Warto za to poznać sposoby na to, jak przyrządzać takie dania w ten sposób, by były po prostu lżejsze, lżej strawne, bardziej zdrowe i wartościowe. Prostym przykładem są polskie zupy. Tradycja przyrządzania zup jest jak najbardziej korzystna dla naszego zdrowa. Działają one rozgrzewająco, sycąco – składają się przede wszystkim wody, więc potrafią nasycić i sprawiają, że człowiek po zjedzeniu całego dania na dłużej się czyje najedzony. Poza tym w polskiej tradycji są różne zupy warzywne – ogórkowa, pomidorowa, warzywna z różnymi dodatkami – ziemniakami, kalafiorem, koperkiem, fasolką, marchewką, pietruszką, selerem itd. Bardzo prozdrowotnym rodzajem zupy jest także rosół oraz barszcz czerwony. Jednak, by te zupy były lżej strawne warto pamiętać o zmianie sposobu ich przyrządzania. Najlżejsze są zupy przezroczyste, czyli niezabielane. Jeśli już musimy zabielić – to najlepiej mlekiem lub jogurtem, a nie tłustą śmietaną. Nie ma też co za dużo uwagi poświęcać dodatkom – nie trzeba do zupy podawać bardzo dużej ilości klusek, śmietany, grzanek. To tylko zwiększa jej kaloryczność. Jeśli ma być ona pierwszym daniem, a nie całym obiadem – nie ma takiej potrzeby. Warto też odtłuścić zupę – rosół czy inne zupy niestety często są za tłuste. Przed podaniem warto więc zdjąć wierzchnia warstwę tłuszczu, która się gromadzi na takiej zupie. Gdy zupa całkiem wystygnie, np. czerwony barszczyk, usunięcie tej warstwy jest bardzo proste. A dużo to daje, zmniejszając kaloryczność takiej potrawy. Inne ważne zalecenia dotyczą sposobu przyrządzania sałatek i surówek. Generalnie są one uważane za bardzo zdrowe. Jeśli jednak taką zdrową mieszankę warzyw doprawimy dużą ilością tłustego sosu majonezowego – nie jest to najlepszy wybór. Przez to cała potrawa stanie się bardziej kaloryczna, tymczasem wystarczy majonez zastąpić jogurtem, wymieszać go pół na pół lub do jogurtu dodać zaledwie łyżeczkę majonezu, dla smaku. Taka sałaka czy surówka będą wtedy dużo lżejsze, a wcale nie stracą na smaku. Inne zalecenia dotyczą sposobu przyrządzania mięs i ryb. Zamiast smażenia filetów rybnych na patelni, z duża ilością tłuszczu, obtoczonych w mące – warto wybrać inny sposób przyrządzania, filety rybne można obsypać przyprawami, polać zaledwie odrobiną oleju i upiec w piekarniki,. Taki sposób przygotowania, nie dość że szybszy i prostszy, to jeszcze doskonale wpływa na walory prozdrowotne całej potrawy. Podobnie jest z mięsem – przyrządzane w piekarniku, najlepiej w rękawie foliowym – będzie mniej tłuste, a z tłustego zawiesistego sosu lepiej zrezygnować. To dobry sposób na odchudzenie znanych potraw.
Opublikuj komentarz
Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.