×

Błędy popełniane w żywieniu

Błędy popełniane w żywieniu

Na temat zdrowego żywienia pokutuje wiele mitów. Często to wiara w nie sprawia, że niestety nie za bardzo są efekty odchudzania albo odchudzanie powoduje jakieś efekty uboczne. Dlatego zawsze dieta powinna być zdrowa i zrównoważona, trzeba też przestrzegać ważnych zasad, dotyczących sposobu odżywiania się. Dzięki temu można unikać różnych pomyłek, które prowadzą do tego, ze niestety dieta nie jest tak naprawdę zdrowa, jest zdrowa tylko z pozoru. Do najczęściej popełnianych błędów należy całkowite lub prawie całkowite wyeliminowanie z diety tłuszczu. Tymczasem by dieta była zdrowa i wartościowa, nie może być ona tego składnika pozbawiona. Inaczej stanie się jałowa, mogą się zacząć po jakimś czasie pojawiać poważne problemy. Mogą one dotyczyć tego, że niektóre witaminy nie będą wchłaniane. To zaś prowadzi do niedoboru witamin, a taki stan, jeśli się będzie dość długo utrzymywał, jest bardzo niebezpieczny. Dlatego tak naprawdę nie powinno się w ogóle eliminować tłuszczu z diety, ale postarać się, by ten tłuszcz był lepszej jakości. Powinno się więc unikać gotowych wyrobów ciastkarskich, tanich słodyczy – one bardzo często zawierają tłuszcz najgorszej jakości, taki, który jest pozyskiwany z niezbyt dobrych źródeł, utwardzony tłuszcz roślinny. Cieszy się on bardzo zła opinią, dlatego faktycznie takich produktów powinno się unikać. Niestety takie produkty są chętnie wybranie, często też dzieci je jedzą. To bardzo zły trend, gdyż to prosta drga do otyłości. Zamiast tego już lepiej samodzielnie w domu do czasu do czasu upiec ciasto czy ciastka, z dobrej jakości tłuszczem, masłem – oczywiście w niewielkich ilościach. Ale jest to o wiele leszy wybór, bo to lepszy jakościowo tłuszcz. Podobnie się rzecz ma z olejami roślinnymi, szkodliwe są takie, które są przepalone, których używa się wielokrotnie – więc na pewno nie powinno się jeść frytek czy innych smażonych potraw, kowanych w budkach, w kiepskiej jakości restauracjach. Tam bardzo oszczędza się przede wszystkim na tłuszczu, nie wymienia się oleju tak często, jak potrzeba, dlatego takie dania mogą być bardzo szkodliwe. Tutaj też lepiej jest samodzielnie je przygotować, na dobrej jakości oleju – oczywiście także z umiarem. Generalnie się uważa, że im mniej tłusta potrawa, tym lepiej. Nie dotyczy to jednak ryb – rybi tłuszcz jest bardzo zdrowy, bogaty w nienasycone kwasy tłuszczowe. Ostatnie badania dowodzą, że zdrowy jest także tłuszcz gęsi. Tak więc nie jest tak, ze zawsze tłuszcz jest niezdrowy i za wszelką cenę zawsze się powinno go unikać. Tutaj chodzi o to, by wybierać tłuszcze lepszej jakości, by zwracać w ogóle uwagę na ich jakość, by mogły one służyć zdrowiu. Warto na pewno ograniczyć tłuszcze pochodzenia zwierzęcego, tłuste wędliny, tłuste mięso wieprzowe. To jest także kwestia przyrządzania potraw, by dodatkowo ich nie smażyć na tłuszczu, ale np. piec w piekarniku. Dzięki temu nie są one dodatkowo w tym tłuszczu obtaczane, mają więc większe wartości prozdrowotne, są bardziej wartościowe pod każdym względem.