Rola witamin w zdrowej diecie
Witaminy są bardzo ważne dla całego organizmu, nie tylko dla odporności, najbardziej znaną witaminą jest witamina C. Jej wpływ na działanie organizmu został bardzo gruntowanie zbadany, wiadomo też, gdzie jej można najwięcej znaleźć. Choć tutaj et wyniki nie zawsze są takie oczywiste. Najwięcej jej będzie w świeżych, zdrowych, sezonowych owocach i warzywach. Jeśli chodzi o owoce, doskonałym jej źródłem są czarne porzeczki i aronia, niestety – należą one do owoców nieco zapomnianych, obecnie promowane są inne owoce, także bardzo zdrowe, smaczne – takie jak maliny, truskawki – one też są doskonałym źródłem witamin, jednak nieco zapomina się o tych owocach, które dawniej wręcz królowały na polskich stołach, robiono z nich przetwory, mrożonki, ciasta, soki itd. Były to właśnie wspomniane już porzeczki, szczególnie czarne, ale wartościowe są także te czerwone i białe, także jagody, jeżyny, śliwki, gruszki, jabłka, teoretycznie ich spożycie jest dość duże, jednak jak się okazje, i tak coraz mniej ich jemy. I to mimo tego, ze mówi się powszechnie o ich znakomitym wpływie na organizm. Co ważne, nie można się tutaj ograniczać do spożywania tylko jednego czy kilku rodzajów owoców, bo są one naszymi ulubionymi. Trzeba mimo wszystko pamiętać o tym, że jedzenie sezonowych, świeżych owoców, typu truskawki, maliny, jagody to nie tylko czysta przyjemność, to także dbanie o uodpornienie swojego organizmu. W uodparnianiu doskonale sprawdzają się także warzywa, właściwe każde warzywo ma jakieś znaczenie dla zdrowia. Nie można pominąć w diecie ziemniaków – tymczasem ich spożycie bardzo spada w ostatnich latach. Polecany przerzucają się na kasze, makarony, ryż – tymczasem rezygnują z ziemniaków, które nierzadko są bardziej kłopotliwe w przygotowaniu. Tymczasem są one nieocenionym źródłem witamin, w tym właśnie witaminy C, ale też np. potasu. Dlatego nie można ich wyeliminować z diety czy poważnie ograniczać ich spożycia. Tutaj bardzo ważne jest, by dbać o to, by znalazły się one w diecie jednak kilak razy w tygodniu. Bardzo cennym źródeł witaminy C jest także inne, nierzadko niedoceniane warzywo. Jest to papryka. Co więcej, moa ona jeszcze jedną nieocenioną zaletę – jest zdrowa i pełnowartościowa nie tylko w postaci surowej, świeżej, ale też gotowanej i pieczonej. Podawana takiej obróbce termicznej, nie będzie ona tracić swych cennych właściwości, w tym witamin, co jest niestety charakterystyczne dla innych gatunków warzyw. Warto też pamiętać o spożywaniu warzyw w postaci kiszonej – to prawdziwe bogactwo smaku, ale i zdrowia, tradycyjna kuchnia polska jest więc po d tym względem godna naśladowania. Kiszone ogórki oraz kapusta są bardzo cenne dla zdrowia. Co więcej, zapewniają one w diecie dostatek witamin i minerałów w tym najtrudniejszym okresie, wiosennym, kiedy to na rynku nie ma jeszcze świeżych, sezonowych warzyw i owoców. Dlatego wtedy trudnej jest utrzymać zdrową i pełnowartościową dietę. Stąd konieczność uzupełnienie jej właśnie takimi dodatkiem, które zawierają mnóstwo cennych witamin, w tym uodparniającą witaminę C.
Opublikuj komentarz
Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.