Dieta kobiet w ciąży
9 miesięcy noszenia pod sercem małego człowieka zobowiązuje przyszłą mamę do prowadzenia zdrowego trybu życia, a co za tym idzie, racjonalnych i pełnowartościowych posiłków. Niezbędna jest także suplementacja, która pozwoli utrzymać organizm w dobrej kondycji, tak aby maluszek rozwijał się prawidłowo i bezstresowo. Kobieta dzięki swojej intuicji zawsze wie, kiedy dziecko jest szczęśliwe lub niezadowolone. Wszystko co kobieta robi w okresie ciąży ma podwójne dno. Staje się odpowiedzialna za drugą istotę, która bez niej nie może przeżyć. Razem więc rozpoczynają 9 miesięczną podróż i wspólnie muszą się jakoś dogadać.
Woda – absolutny niezbędnik ciężarnej
Każda kobieta powinna pić w ciąży bardzo dużo wody, aby tylko nie dopuścić do odwodnienia organizmu. Największą kontrolę trzeba sprawować nad tym latem, kiedy temperatury na zewnątrz są bardzo wysokie, a wraz z potem i moczem kobieta traci bardzo dużo wody. Ma ona także właściwości lecznicze. Świetnie radzi sobie z zaparciami i porannymi nudnościami, które towarzyszą ciężarnej w pierwszym trymestrze. Dziennie, przyszła mama powinna spożywać minimum 2 litry wody. Najlepiej jeśli będzie ona źródlana, mineralna lub niskozmineralizowana. Woda znajduje się nie tylko w płynach, ale także produktach spożywczych takich jak owoce i warzywa. Ich także nie powinno zabraknąć w diecie ciężarnej kobiety.
Najlepsze wskazówki dietetyczne dla przyszłej mamy
Najlepsze będą świeże produkty oznaczone znakiem bio. Możemy mieć wtedy pewność, że nie są wczorajsze, a producent zadbał o ich najlepszą jakość.
Mięso wieprzowe i wołowe można spożywać jedynie w postaci mocno wysmażonej. Krwiste mięso może być powodem groźnej toksoplazmy, która może zaszkodzić mamie i dziecku.
Kobieta w ciąży powinna unikać kontaktu z jajkami. Owszem, może je jeść, ale najlepiej jeśli przygotuje je jej partner. Zarówno w surowym jajku jak i na jego skorupce mogą znajdować się bakterie salmonelli, którą ciężarna może się zarazić.
Kwas foliowy – najważniejszy suplement diety
Kwas foliowy powinien być suplementowany przez wszystkie kobiety w wieku rozrodczym. Szczególnie ważny jest jego udział w 2-4 tyg. Ciąży, kiedy rozwija się kręgosłup i mózg dziecka. Wówczas, przy jego zbyt małej ilości może dojść do tak zwanej cewy nerwowej. Dziecko rodzi się wtedy np. z bezmózgowiem, rozszczepem kręgosłupa czy przepukliną mózgową. Niewystarczająca ilość kwasy foliowego może także doprowadzić do zbyt wczesnej akcji porodowej.
Nie trzeba koniecznie brać tabletek, chociaż byłoby to wskazane. Kwas foliowy można znaleźć w cytrusach i warzywach zielonych, takich jak brukselka, szpinak, szparagi czy brokuł. Warto też jeść orzechy i kiełki warzyw, one także dostarczą nam kwasu foliowego.
Trymestr ciąży
Na cały okres ciąży należy oczywiście zrezygnować z alkoholu, używek i kawy. Wszystkie te produkty wpływają negatywnie na rozwój i stan zdrowia maleństwa, które kobieta nosi pod sercem. Może dojść do poronienia, przedwczesnego porodu lub zaburzeń w jego organizmie.
Każda ciężarna musi przerzucić się na regularne jedzenie. 5 posiłków dziennie to konieczność i nie robi tego dla siebie tylko dla dziecka. Jeśli kobieta jest głodna, to dziecko tym bardziej. W 1. trymestrze warto przegryzać jakieś przekąski między głównymi posiłkami. Mogą to być np. sucharki, krakersy czy biszkopty.
Kobiety w początkowym okresie ciąży mają także skłonność do anemii. Z tego względu koniecznie muszą spożywać mięso w którym znajduje się żelazo. Do tego w posiłkach powinna znajdować się też duża zawartość witaminy C, która ułatwia wchłanianie żelaza.
Trymestr ciąży
Ponieważ to czas w którym dziecko najbardziej rośnie, kobieta powinna pić dużo mleka, jeść jogurty naturalne oraz pić maślanki i kefiry. W ten sposób dostarcza dziecku dużo wapnia, którego potrzebuje dziecko. Zbyt mała ilość spowoduje, że dziecko zacznie korzystać z wapnia w organizmie matki, co zacznie objawiać się np. psuciem zębów.
Należy także unikać produktów, które powodują wzdęcia, jak fasola, groch czy kapusta.
Trymestr ciąży
W tym okresie należy ograniczyć słone produkty jak i samą sól. Powoduje ona powstawanie obrzęków i puchnięcie nóg. Aby tego uniknąć, warto zastąpić sól innymi przyprawami, które nieco zmienią mdły smak potraw.
Nie wolno zapominać też o mleku, mięsie i kwasie foliowym. Wszystkie te rzeczy w dalszym ciągu muszą być obecne w diecie ciężarnej.
Pamiętać trzeba też o suplementacji magnezu i wapnia. Zapobiegnie to skurczom łydek, które często towarzyszą ciężarnym kobietom. Można łykać zarówno tabletki, jak i wprowadzić te pierwiastki do diety jedząc warzywa, owoce i zbożowe produkty.
Opublikuj komentarz
Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.