×

Sól i cukier w diecie – fakty i mity

Sól i cukier w diecie – fakty i mity

Sól i cukier – dwa składniki diety, o których wciąż głośno. Jesteśmy ostrzegani, by z nimi nie przesadzać, a z drugiej strony nie można z nich przecież zrezygnować! Jak zawsze w przypadku diety, ważna jest nasza wiedza i ostrożność. Przyjrzyjmy się więc bliżej tym dwóm składnikom.

Dietetycy zgodnie twierdzą, że ilość dziennego spożycia soli powinna wynosić około 1 płaskiej łyżeczki. Ilość ta jest uzależniona od naszego wieku. Mniej jej potrzebują dzieci oraz osoby w starszym wieku. Oczywiście przy spożywaniu soli chodzi przede wszystkim o dostarczenie organizmowi sodu. Poza solą sód występuje w wielu produktach, ale w ten sposób dostarczymy sobie około 10% dziennego zapotrzebowania na sód. Pozostałe 90% to wynik naszego solenia potraw przygotowywanych w domu lub spożywania solonych, gotowych dań.

Dlaczego sód jest potrzebny? Wpływa on na utrzymanie stałego poziomu ciśnienia krwi. Poza tym wspomaga układ nerwowy oraz ma wpływ na gospodarkę wodną w organizmie. Skąd więc tyle ostrzeżeń przed spożywaniem soli? W ostatnich latach drastycznie zmieniły się nasze ogóle nawyki żywieniowe, dużo częściej jemy poza domem i jemy żywność wysoko przetworzoną. Jest ona dużo bardziej bogata w sól, przez co automatycznie rośnie ilość jej dziennego spożycia i stąd pojawiają się problemy. Biorąc pod uwagę współczesny sposób odżywiania się, bardziej grozi nam nadmiar niż niedobór sodu.

Nadmiar sodu negatywnie wpływa na układ krążenia powodując niewydolność serca oraz problemy z nadciśnieniem. Sól przyczynia się także do nadwagi, ponieważ – między innymi – zatrzymuje wodę w organizmie oraz spowalnia metabolizm.

Jeśli chodzi o cukier, to niestety sytuacja jest podobna. Jest on potrzebny naszemu organizmowi, ale w związku z powszechnością słodkich przekąsek i dosładzaniem napojów oraz częstym sięganiem po słodkie soki i napoje gazowane – groźniejsze i bardziej prawdopodobne są problemy wynikające ze spożywania zbyt dużej ilości cukru.

Naukowcy dowodzą, że ilość spożywanego cukru dziennie powinna wynosić od 10 do 5 łyżeczek. Przy czym najwięcej potrzebują jej mężczyźni, mniej kobiety (i to niemal o połowę), a najmniej – dzieci. Te ostatnie nie powinny pochłaniać więcej niż odpowiednik 3 łyżeczek cukru dziennie. Trudno więc – jeśli nie zrezygnujemy niemal zupełnie ze słodkich przekąsek i deserów – mieścić się w tych normach. Przecież zwykłe posiłki też zawierają cukier, jest on także obecny w owocach. Dlatego powinniśmy zrezygnować z dosładzania herbat i kaw. Nie wspominając o piciu słodzonych napojów (jedna opuszka jest odpowiednikiem aż 7 łyżeczek cukru!).

Glukoza jest niezbędna do właściwego funkcjonowania organizmu. Zapewnia właściwą pracę mózgu, mięśni i wszystkich układów wewnętrznych. Jednak nadmiar cukru jest niemal zabójczy. Uszkadza nerwy, układ krwionośny i odpowiada za pojawiającą się otyłość. Do tego wiąże się go z nowotworami, chorobami serca, cukrzycą. Osoby, które spożywają za dużo cukru są również podatniejsze na różnego typu infekcje.

Reasumując – i cukier i sól są w naszej diecie niezbędne, ale powinniśmy strzec się ich nadmiaru, o który (niestety) nie trudno.