Dieta w ciąży – czy spełniać wszystkie swoje zachcianki?
To, jak odżywia się kobieta w czasie ciąży, ma wpływ nie tylko na nią samą, ale także na dziecko. I to w dużo większym zakresie, niż by się wydawało. Złe nawyki, nadwaga, a także brak zbilansowanej diety może wpłynąć zarówno na zdrowie i rozwój płodu, jak i problemy lub ich brak w późniejszym życiu dziecka.
Podstawą w zdrowej diecie ciężarnej jest urozmaicenie posiłków. Dotyczy to każdego etapu ciąży. Wśród posiłków powinny pojawić się:
-
ryby i mięso,
-
produkty zbożowe, najlepiej pełnoziarniste,
-
mleko i produkty mleczne,
-
warzywa i owoce.
Do tego dieta przyszłych matek powinna być bardziej kaloryczna niż przed ciążą. Nie należy jednak przesadzać. Największym, wciąż powielanym mitem jest to, że kobieta w ciąży powinna jeść za dwoje. Nic bardziej mylnego. Ważne jest to, by dieta dostarczała dużo potrzebnych składników odżywczych, a nie to, by się przejadać.
Należy częściej sięgać po owoce i warzywa różnych gatunków. Nie trzeba ich zawsze jeść na surowo, ale jeśli chcesz je gotować – gotuj na parze, a stracisz mniej składników odżywczych. Węglowodany ciężarna zapewni sobie spożywając produkty zbożowe, ziemniaki, kasze i ryż. Nie należy rezygnować z cukrów prostych – słodycze nie są zakazane, byle nie zastępowały normalnych posiłków. Nie powinno się także unikać mięsa, choć warto częściej sięgać po mniej tłuste, lekkostrawne. Mięso jest w trakcie ciąży jednym z najważniejszych źródeł żelaza. Jeśli jednak chodzi o tłuszcze, warto wybrać te pochodzenia roślinnego, które zawierają dodatkowo wiele witamin.
Dla przyszłej mamy istotne jest również to, co pije. Oczywiście zaleca się dostarczać organizmowi jak najwięcej płynów. Kobieta dostarcza je przecież nie tylko sobie, ale i dziecku. Należy pić regularnie, w ciągu całego dnia. Spożywanie dużej ilości płynów pozwala również na poprawę stanu psychicznego kobiety: niwelowanie wahań nastrojów oraz zmniejszenie nudności.
Podstawą jest czysta woda. Jej picie zaleca się wszystkim, a tym bardziej ciężarnej kobiecie. Należy zadbać o to, by picie czystej wody wielokrotnie wciągu dnia było nawykiem. Jej niedobór może być nawet przyczyną zbyt szybkiego porodu – nie ma więc żartów. Jeśli masz ochotę urozmaicić napoje – sięgnij po koktajle owocowe. To sposób na połączenie witaminowej przekąski i napoju. Do tego poprzez połączenie z mlekiem – dostarczamy organizmowi większej ilości koniecznego wapnia. To, jakie owoce wybierać, powinna podpowiedzieć sama natura. Pijmy więc przede wszystkim świeżo wyciskane soki z sezonowych, rodzimych owoców. Idealnie sprawdzi się również lemoniada. Cytrusy zawierają sporo witaminy C, a dodatek mięty to sprawienie, że napój będzie wyjątkowo orzeźwiający. Idealnie sprawdzi się szczególnie latem.
Jeszcze lepsze niż soki z owoców – bo zawierające mniej cukru – są soki z warzyw. Można pić soki z wszystkich dostępnych warzyw i łączyć je ze sobą. Sprawdzi się także doskonale łączenie warzyw z owocami. Kobieta powinna poszukać smaków, które jej odpowiadają, a najlepiej wybierać różnorodnie. Pić można także produkty mleczne. Jogurty pitne, kefiry, maślanki i samo mleko są zdrowe i smaczne. Będą stanowiły doskonały dodatek do diety.
Opublikuj komentarz
Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.