Jak powinna wyglądać dieta seniorów
Seniorzy to osoby po 65 roku życia, które potrzebują innej diety niż przeciętny, młody człowiek. Wynika to zarówno ze zmian hormonalnych i zdrowotnych, jakie zachodzą w ich organizmach (choćby spowolnienie procesu przemiany materii), jak i z wolniejszego i często dużo mniej aktywnego trybu życia ? mimo propagowania sportu w każdym wieku, nadal większy odsetek seniorów prowadzi zasiedziały tryb życia. Niedostosowana do tych zmian dieta, w najlepszym przypadku prowadzi do złego samopoczucia, ale może także skończyć się różnymi dolegliwościami zdrowotnymi.
Mówiąc w skrócie, posiłki serwowane seniorom, powinny być lekkostrawne, niskokaloryczne oraz obfite w wodę, której należy spożywać nieco więcej. Ważny jest także sposób podawania posiłków, które powinny być niewielkie, ale za to podawane częściej. Wspominana już woda jest składnikiem bardzo ważnym w diecie seniorów, gdyż w późnym wieku dochodzi do szybkiego odwodnienia tkanek, przez co stają się one mniej elastyczne. Ponadto spożywane składniki odżywcze powinny chronić seniorów przed infekcjami ? organizmy po 65 roku życia są dużo bardziej podatne na różnego rodzaju choroby. Ponadto uwzględnić należy to, że ma miejsce spadek aktywności układu nerwowego, co również powinno mieć swoje odzwierciedlenie w diecie seniorów.
Przygotowując posiłek dla seniora, koniecznie trzeba wziąć pod uwagę wszelkie zmiany, jakie u niego zaszły z powodu starości. Zwykle są to problemy z uzębieniem (nie każdy senior wypełnia braki w tej kwestii protezą). Po drugie, wydziela się mniej śliny, co jeszcze bardziej utrudnia żucie oraz gryzienie pokarmów, a nawet połykanie poszczególnych kęsów. Warto pamiętać o tym, że na starość zmienia się smak ? kubki smakowe są mniej czułe.
Posiłki dla seniorów powinny mieć obniżoną kaloryczność ? z powodu słabszej przemiany materii oraz mniejszej aktywności fizycznej. A ponieważ fakt ten jest rzadko uwzględniany, wiele osób w starszym wieku zaczyna szybko przybierać na wadze. Dlatego warto ograniczyć w codziennej diecie węglowodany oraz tłuszcze, zwłaszcza zwierzęce.
Opublikuj komentarz
Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.