Jak powinna wygladac dieta po porodzie
Ciąża to okres, w którym kobieta musi zadbać o swoją dietę. Jednak to po porodzie ? kiedy kobieta karmi piersią swoje dziecko ? należy ze szczególną troską ustalać swoją codzienną dietę. Jednocześnie chciałoby się jak najszybciej zrzucić tkankę tłuszczową wyhodowaną w okresie ciąży, z drugiej jednak należy dbać o dobro maleństwa, które zjada dokładnie to, co jego mama. Nie można też zapomnieć o tym, że ciąża i poród to okres bardzo wyczerpujący dla organizmu kobiety, dlatego też dieta powinna powinna pomóc odzyskać formę, siłę i jak najlepsze samopoczucie ? to wszystko jest przecież niezbędne, gdy w domu pojawia się nowy członek rodziny. Nie da się tego osiągnąć w kilka dni, ale odpowiednia dieta z pewnością przyśpieszy regenerację organizmu.
Jednym z ważniejszych składników, który należy dostarczać organizmowi po porodzie, jest białko. Możemy uzupełnić go w organizmie przyjmując takie pokarmy, jak chyba mięso (najlepiej drobiowe), ryby, wędliny, a także, oczywiście, jajka. Drugim kluczowym składnikiem jest żelazo. Jego doskonałym źródłem jest między innymi szpinak, mięso (najlepiej wołowe oraz wątróbka). Pamiętajmy o tym, że potrawy najlepiej przygotowywać na parze lub w formie pieczonej. Unikajmy smażenia, zwłaszcza na tłuszczach zwierzęcych.
Wydaje się, że jednym z podstawowych pokarmów, jakie powinna spożywać kobieta karmiąca, jest mleko. Trzeba jednak tę zasadę lekko zmodyfikować, gdyż duże ilości mleka mogą doprowadzić do reakcji alergicznych u noworodka karmionego mlekiem matki. Zalecane jest natomiast spożywanie wyrobów mlecznych, takich jak jogurt naturalny, chudy ser biały oraz kefir. Co więcej, zawarte w nabiale probiotyki będą usprawniać pracę jelit.
Ponieważ kobieta po porodzie powinna zrezygnować ze słodyczy i cukrów, powinna dbać o to, by nie zabrakło w jej diecie produktów zbożowych, które stają się źródłem węglowodanów ? składników niezbędnych do tego, by zregenerować organizm i dodać mu energii. Pełne ziarno zawiera także błonnik usprawniający przemianę materii. Warto też stosować zioła, zwłaszcza majeranek, koperek, zieloną pietruszkę oraz bazylię.
Opublikuj komentarz
Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.