×

Wegetarianizm a zdrowie

Wegetarianizm a zdrowie

Wegetarianizm stał się nie tylko modny w ostatnich latach, ale również propagowany przez wiele środowisk, głównie zrzeszających osoby interesujące się prawami zwierząt oraz zdrowym i ekologicznym żywieniem. Czy wegetarianizm to dobra droga dla każdego? Czy wybór porzucenia białka roślinnego to dobra droga dla osób z jakimikolwiek schorzeniami?

Wegetarianizm i weganizm są często ze sobą mylone. Wegetarianizm to filozofia żywienia, wykluczająca spożywanie produktów mięsnych, pochodzących od zwierząt. Weganizm to znacznie bardziej ortodoksyjna forma wegetarianizmu, która włącza w tę grupę również jaja oraz ryby.

Jakie produkty preferują wegetarianie?

Wegetarianie opierają swoją dietę przede wszystkim na produktach roślinnych, a białko czerpią głównie z roślin strączkowych. Dla osób niezainteresowanych wegetarianizmem dieta ta może wydawać się bardzo uboga i jałowa, jednak osoby, które od lat pozostają wierne idei wegetarianizmu przekonują, iż posiłki wegetariańskie są nie tylko zdrowe, ale i smaczne.

Co najczęściej ląduje na na talerzu wegetarianina? Przede wszystkim świeże, sezonowe warzywa i owoce, które niejako stanowią podstawę diety. Wielokrotnie wegetarianie samodzielnie hodują niewielkie doniczki z pomidorami czy innymi warzywami, aby móc delektować się nimi w okresie zbiorów. Osoby przebywające na diecie wegetariańskiej spożywają również pieczywo – ze względów zdrowotnych najczęściej wybierają oni pieczywo pełnoziarniste, które zawiera wiele białka oraz błonnika niezbędnego do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Wiele wegetarian wykorzystuje również kasze, ryż – stanowią one doskonałą alternatywę dla klasycznych ziemniaków i pozwalają na skuteczne urozmaicenie codziennej diety.

W czym tkwi tajemnica smaku potraw wegetariańskich? Przede wszystkim w odpowiednim manipulowaniu przyprawami. Doświadczeni wegetarianie wiedzą, iż odpowiednio zastosowane przyprawy potrafią doskonale uwydatnić smak takich warzyw jak cukinie czy bakłażany, których smak jest niezwykle delikatny i ledwo wyczuwalny.

Kolejnym wykorzystywanym przez wegetarian produktem jest soczewica – bogata w naturalne białko, doskonale sprawdza się jako dodatek do dań głównych. Soczewica ma istotną zaletę – jest niezwykle sycąca.

Dla kogo dieta wegetariańska?

Wegetarianie, pomimo iż zazwyczaj cieszą się doskonałym zdrowiem są osobami podatnymi na pewnego rodzaju schorzenia wynikające z ich diety. Przede wszystkim jest to trudność w budowaniu masy mięśniowej. Drugim powszechnym problemem są schorzenia stawów. Glutamina zawarta w diecie wegetarian nie jest wystarczająca. Oczywiście można ją suplementować, jednak wegetarianie rzadko decydują się na tego rodzaju rozwiązanie.

Dieta wegetariańska nie jest zalecana osobom które z powodu budowy ciała muszą spożywać dodatkowe porcje białka w celu budowania tężyzny fizycznej. Tym samym niezwykle mało jest wegetarian wśród sportowców wytrzymałościowych. Dieta wegetariańska nie powinna być również narzucana dzieciom w fazie dorastania czy niemowlakom.